
MTO Closure Questions & Answers 
 
 
Q 1. If a part time employee regularly works more than their FTE can they use vacation and 

comp during the MTO Holiday Closure to bring their pay up to their normal pay check 
amount? 

A. Yes, if approved by their supervisor, they may use accrued vacation and 
compensation. 

Q 2. Can an extra help employee work during the MTO Holiday Closure?  

A. On page two of the 2009 Mandatory Time Off (MTO) – Holiday Closure Program, 
under department conditions, the use of extra help is discussed.  The Program states 
that there shall be no backfilling of furloughed employees by utilizing Extra Help. 

Q 3. Most payroll staff will be working during MTO Holiday Closure. Some departments have 
extra help payroll staff that work during payroll processing week; can they work during 
the MTO Holiday Closure?  

A. If an extra help employee is scheduled on a regular basis and their services are 
required to complete regular work then they may be utilized during the closure 
(i.e. mandatory services, 24/7 operations) 

• If a department has extra help employees that work on a regular basis, can they work 
during the MTO Holiday Closure?   

A. See above 

• If a department has extra help employees that work on a regular basis, can they work 
instead of a permanent employee during the MTO Holiday Closure?   

A. This would be considered backfilling and is prohibited by the program policy adopted 
by the Board. 

Q 4. Some employees with an alternative work schedule (such as 4-10’s) will end up with a 50 
hour work period during the MTO Holiday Closure. How should these employees be 
handled? 

• Are they required to use their leave hours for the extra 10 hours?  

A. Yes, MTO is like any other leave, 40 hours is available for use.  If the department is 
closed on one of their additional work days they would need to use accrued vacation 
or compensatory time off to fill the rest of their regular schedule. 

• Are they required to work a 10-hour day?  

A. Employee schedules are determined at the department level.  If they have agreed or 
been assigned to work a 10-hour day then that is the expectation. 

• Are they required to change to a 5-8 work schedule during this period?  

A. No. 

Please note: a 9-80 non-exempt employee changing to a 5-8 work schedule will create 
overtime. 
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• Due to the holiday falling on a regular day off can the employee opt for holiday 
compensation or holiday pay for the holiday? (They would be paid 88 hours that pay 
period)  

A. Yes, the MOU rules apply to holiday compensation.  See employee’s applicable 
MOU for details. 

Q 5. In regard to an employee’s ability to buy back vacation time or cash out compensation 
time, where should the letter of ‘intent to retire prior to the end of the fiscal year’ be sent?  

A. The employee’s department should receive the original and a scanned or faxed copy 
should be sent to ACTTC Payroll division and the Retirement office. 

Q 6. Local 39’s MOU has a section concerning the employees 4-hour eve holiday, how should 
the holiday hours be recorded on the timesheet? Local 39 MOU Section 18.7 states: 

• Christmas Eve/New Year's Eve: With the approval of the department head, a full-time 
employee may choose to be off duty with pay the last four hours of the employee's 
work shift on one of the following days: Christmas Eve (December 24) or New Year's 
Eve (December 31). If the department head determines the employee is not permitted 
to be off, the employee shall be credited with four hours of compensatory time. Part-
time employees shall be entitled to pro-rata benefit. 

A. Local 39 employees would be given 4 hours of holiday for either the 24th or the 31st 
depending on the day they choose to receive the benefit in MOU Section 18.7. They 
would not be required to use 4 MTO hours on one of these closure dates.  They would 
be required to take the 4 MTO hours at a later date. 

Q 7. If an employee is scheduled to work during the MTO Holiday Closure, but prior to the 
closure uses enough MTO Taken hours to create a negative MTO Total Available 
balance, then subsequently goes out on LWOP without returning to work, how does the 
department recover the funds? 

A. If an employee does not have any leave balances to reduce by the negative amount, a 
Promissory Note should be provided to the employee to repay the County for the 
difference of the MTO Taken amount to the MTO Accumulated amount. 

Q 8. If an employee is off work during the MTO Holiday Closure then goes on a LWOP 
without returning to work how does the department recover the funds?   

A. See Question 7. 

Q 9. Will there be a form letter for departments to give to new hires or change in status 
employees explaining MTO?   

A. No, please provide new hires or change in status employees with a copy of the 2009 
Mandatory Time Off (MTO) – Holiday Closure Program.  This document can be 
found in the Payroll Clerk’s drive or on the intranet via the following link; 
http://www.sonoma-county.org/hr/pdf/mto_program.pdf 

Q 10. If an employee is off work due to Leave Without Pay (LWOP)…  

• …before the MTO Holiday Closure, are they required to exhaust their MTO 
Accumulated hours prior to using LWOP? 

A. Yes, assuming the department will be open during the holiday closure.  No, assuming 
the department will be closed during the closure period. 

MTO Holiday Closure Questions & Answers.doc  Page 2 of 4 



• …before the MTO Holiday Closure and the employee returns to work, and has or has 
not accrued any MTO Accumulated hours, should the MTO deduction resume, or be 
set up? 

A. Yes, they will be required to either resume or begin MTO deductions at an 
accelerated rate, on a pro-rated basis. The MTO calculator can assist with this 
calculation. 

• …after the MTO Holiday Closure and the employee returns to work, should the MTO 
deduction resume or be set up?   

A.  No. Employees on LWOP during the entire closure will not be required to have MTO 
deductions taken upon their return to work. 

Q 11. If an employee is off work due Workers’ Compensation…  

• …before the MTO Holiday Closure, are they required to exhaust their MTO 
Accumulated hours prior to using LWOP? 

A. No.  They would use their MTO Accumulated hours after they return to work and 
prior to the end of the fiscal year.  

• …before the MTO Holiday Closure and returns to work, and has or has not accrued 
any MTO Accumulated hours, should the MTO deduction resume, or be set up? 

A. Yes, they will be required to either resume or begin MTO deductions at an 
accelerated rate, on a pro-rated basis. The MTO calculator can assist with this 
calculation. 

• …after the MTO Holiday Closure the employee returns to work, should the MTO 
deduction resume or be set up?   

A. No. MTO provisions do not apply to employees on Workers’ Compensation leave 
during the MTO Holiday Closure.  However, if an employee received temporary 
disability payments during the MTO Holiday Closure due to an industrial injury or 
illness, they can use any accrued MTO Accumulated hours prior to the end of the 
fiscal year. 

Q 12. If no deduction is set up, what happens when the department is closed and the employee 
does not have MTO Accumulated hours and/or does not have any paid leave hours?  How 
will the employee be notified that they potentially will have no earnings during the MTO 
Holiday Closure?   

A. A permanent active employee should have access to MTO Accumulated hours during 
the department’s Holiday Closure period. For LWOP employees see Question 10. 
Genies have been created to monitor the accumulation of MTO.  There are also 
reports on R2W in your department payroll folders that should be balanced on a 
bi-weekly basis for all employee exceptions.  Please contact the ACTTC Payroll 
division if you have a specific example or question regarding an employee’s 
accumulation.   

Q 13. Can VTO be used by an employee during the MTO Holiday Closure? If VTO can be 
used, are there restrictions?   

A. VTO is voluntary and is subject to the discretion of the department, but generally yes. 
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Q 14. Should the deduction for MTO be taken for someone on Admin Leave?  

A. Yes 

Q 15. If an employee is hired at the end of the MTO period and required to attend training for 
that entire time and can not take any MTO time off prior to the end of the fiscal year, 
should they be exempt from the MTO obligation?  

A. No, this is covered in the MTO Program.  See page 3 “New Employees Hired After 
Holiday Closure.”  Any unused MTO Accumulated hours shall be converted to 
compensatory non-statutory time off after the end of the fiscal year, for pay date 
July 21, 2010. 

Q 16. In what increments can MTO be used?  i.e., 1/2 hour, full hour, full days?   

A. MTO can be taken in increments of a tenth of an hour up to a full day’s schedule with 
the approval of the employee’s supervisor. 

Q 17. Will sick leave conversion be available this year?  If not, will the employees have other 
options such as converting sick leave to comp/vacation?   

A. Sick leave conversion remains unchanged and will be available next year.  Cashing 
out of compensatory and vacation time is frozen.  An employee can bring their comp 
balance to the maximum amount allowed at the time of the conversion or receive cash 
for their sick leave per the MOU & Salary Resolution they are governed by. 


